Du har som lønmodtager ret til at holde 3 ugers sammenhængende sommerferie. Den ferie skal holdes i perioden for hovedferie, som er mellem 1. maj og 30. september. Din arbejdsgiver kan ikke forlange, at du splitter din hovedferie op.
Du har ret til kræve, at mindst 4 uger placeres inden for optjeningsårets 12 måneder, altså mellem 1. september og 31. august.
Hvis du og din arbejdsgiver ikke kan blive enige om, hvornår du skal holde din ferie, kan din arbejdsgiver bestemme, hvornår du skal holde ferie. Din arbejdsgiver skal varsle din hovedferie med 3 måneder og din restferie med 1 måned.
Holder din arbejdsplads ferielukket i sommerferien, skal du varsles 3 måneder før.
Det er hovedreglerne i ferieloven, og din overenskomst kan indeholde flere regler om ferie.
Her får du en række af de mest almindelige spørgsmål og svar.
Hvad er optjeningsperioden?
Fra 1. september til 31. august det følgende år. Altså 12 måneder.
Hvor meget ferie optjener jeg?
Du optjener 2,08 dages ferie hver måned, du er ansat.
Hvor kan se jeg min ferie?
Det fremgår af din lønseddel. Her står også, hvis du har fået overført ferie.
Hvad sker der, hvis jeg ikke har kunnet holde ferie på grund af sygdom eller barsel?
Så bliver din ferie overført.
Hvad er forskellen på feriepenge og ferietillæg?
Når du arbejder, optjener du ferie. I ferieloven kaldes feriepenge også for feriegodtgørelse. Du optjener 12,5 procent af din samlede skattepligtige lønindkomst, som ikke er fradragsberettiget.
Ferietillægget har hidtil været 1,5 procent af din løn, men det stiger til 2,05 procent pr. 1. april 2024 på baggrund af overenskomstforhandlingerne. Så du kan glæde dig til at få mere i ferietillæg.
Dit ferietillæg udbetales med lønnen for maj og august.
Hvor meget ferie har jeg ret til at holde?
Alle lønmodtagere har ved lov ret til 5 ugers ferie om året. Men i din overenskomst er det aftalt, at du har en ekstra uge, altså 5 dage. De dage kaldes feriefridage, og du kan vælge at holde dem samlet eller dele dagene op.