10. dec. 2023

Skimmelsvamp i kirken? Se, hvad du skal gøre

Vi er gået ind i de kolde måneder, og der har været meget regn i løbet af efteråret, derfor skal vi være særligt opmærksomme på skimmelsvamp i kirken

Arbejdsmiljø
Billede til nyheden Skimmelsvamp i kirken? Se, hvad du skal gøre
Skimmelsvamp går ikke væk af sig selv, derfor er det vigtigt at reagere, når mistanken opstår.

Skimmelsvampe har rigtig gode vilkår i kirker, fordi de ofte opstår i kolde rum med en høj luftfugtighed. I gamle kirkebygninger er temperaturen ikke stabil, og ventilationen er ofte utilstrækkelig. Når der så kommer mange mennesker til for eksempel barnedåb, bryllup eller begravelse, så stiger luftfugtigheden og giver optimale forhold for vækst af skimmelsvamp.

Tegn på skimmelsvamp
I kirker kan svampene angribe alt det organiske materiale for eksempel orgler, salmebøger, kirkebænke, kalkmalerier, altertavler, paneler og gulvbrædder.

Ifølge Folkekirkens Arbejdsmiljørådgivning vil du i mange tilfælde kunne lugte, hvis der er skimmelsvamp. Lugten kan være svær at beskrive, men der lugter typisk lidt surt, muggent og fugtigt. Derudover vil et af de første tegn på skimmelsvamp være mørke skjolder på vægge nede ved gulvene eller hvide aflejringer på det malede inventar.

Menighedsrådet har tilsynspligt
Det er menighedsrådet, der foretager løbende vedligeholdelse og dagligt tilsyn med kirker, kontorer, sognegårde og lignende. Det er deres opgave at sikre, at disse bygninger og lokaler konstant er sikre og sundhedsmæssigt forsvarlige. De er forpligtede til at foretage tilsyn og vedligeholdelse for at forhindre og adressere eventuelle problemer med fugtighed og skimmelsvamp.

Hvis du eller andre kirkeansatte har mistanke om skimmelsvamp, skal du tage fat i menighedsrådet. Hvis undersøgelser viser, at der er skimmelsvamp, skal menighedsrådet vurdere mulighederne for at løse problemet og forebygge fremtidige problemer med skimmelsvamp.

Læs mere om håndtering af skimmelsvamp hos Folkekirkens Arbejdsmiljørådgivning

Fakta om skimmelsvamp

·       Skimmelsvampe er en gruppe svampe, der lever på og af organiske materialer og frigiver sporer til luften, som kan gøre mennesker syge.

·    Irriterede øjne, næse og luftveje, hæshed, hoste, hovedpine, træthed, koncentrations- og åndedrætsbesvær er blandt de typiske reaktioner, hvis der er skimmelsvamp.

·    Nogle personer reagerer på én slags skimmelsvamp, andre på en anden, og nogle slet ikke. Men jo flere gange, du bliver udsat for skimmelsvampe, desto mere sårbar bliver du over for dem.

Relaterede nyheder